Încotro ne conduce fascinația pentru tehnologie?
Ne bucurăm de ceva vreme de beneficiile navigării pe internet, de facilitățile aduse de smartphone-uri și de numeroase alte inovații uimitoare din tehnologia informației și comunicației. Fără să ne dăm seama, suntem parte dintr-o tendință pe care nu o putem controla și ale cărei consecințe ne scapă...
Investigația puternică și profundă realizată de dr. Alain Grosrey în cartea Imperiul digital și mistica lui ne arată cum am devenit supușii tehnologiei și cum, în doar câteva decenii, i-am permis imperiului digital să ne pătrundă în conștiință și în viață.
Pe măsură ce deconspiră modul insidios în care tehnologia a devenit parte din aproape toate aspectele vieții noastre, autorul propune și soluții prin care să fim mai conștienți și mai responsabili în consumul nostru digital, mai ales că sistemele de inteligență artificială constituie deja o provocare majoră pentru luciditatea și liberul nostru arbitru. Dr. Grosrey pledează și pentru recuperarea puterii noastre spirituale și mutarea accentului dinspre consumerism și pasivitate spre evoluția conștienței și a înțelepciunii.
„Ca răspuns la alienarea produsă de desacralizarea lumii și de puterile imense ale imperiului digital, cităm adesea îndemnul lui Mahatma Gandhi: «Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.» Putem face foarte puțin pentru a corecta haosul. Dar ne putem schimba calitatea vieții interioare astfel încât să nu reproducem în noi înșine confuzia pe care o vedem la lucru în lume.
Designul grădinii noastre minimaliste face parte din această aspirație. În centrul puterilor care ne acaparează viața, ea redirecționează atenția, acum captată de ecrane.
Proiectarea acestei grădini este o modalitate de a ne întoarce la noi înșine, de a ne elibera în liniște, de a dezvolta relații de iubire cu semenii și cu toate ființele vii și de a găsi răspunsuri la întrebarea «Cum vom trăi de acum înainte dacă știm ceea ce știm?».“ Dr. Alain Grosrey
DESPRE AUTOR
Doctor în literatură franceză și comparată, Alain Grosrey este cercetător asociat la Universitatea din Angers. În India, el a explorat aspectele teoretice și practice ale filosofiilor indiene.
Simpatizant al budismului, a predat câțiva ani la o universitate budistă tibetană.
Este autorul unor lucrări de referință despre budism și despre istoria și provocările lumii digitale și ale sistemelor AI. Este și coautorul cărții Le Cercle des Anciens, carte de succes dedicată tradițiilor primordiale. Scrierile lui se concentrează pe analiza locului înțelepciunii în lumea de astăzi.